Alasvalot 230 V
Huomaamaton ja moderni valaistus
Upotetut valaisimet näyttävät hyvältä niin oleskelutiloissa, keittiössä kuin käytävässäkin. Niitä voi käyttää myös kirjahyllyissä korostamaan kauniita esineitä tai keittiön seinäkaapiston alle asennettuina, jolloin ne valaisevat käytännöllisesti työtasot.
Mitä eroa on korkea- ja matalajännitteisillä alasvaloilla?
Suurin ero korkea- (230 V) ja matalajännitteisten (12 V) upotettavien valojen välillä on se, että korkeajännitteiset alasvalot eivät vaadi muuntajaa toimiakseen, vaan ne voidaan yhdistää suoraan verkkovirtaan.
Alasvalosarjoissa yksittäiset spottivalot ovat yhteydessä toisiinsa, eli valaisimesta toiseen kulkee virtajohto. Suoraan verkkovirtaan kytkettävissä 230 V:n alasvaloissa etuna on se, että samaan linjaan yhdistettävien spottivalojen lukumäärää ei ole rajoitettu.
Käyttöpaikka määrää osittain sopivan alasvalotyypin. Esimerkiksi suihkun, kylpyammeen ja lavuaarin lähellä tulee käyttää vain matalajännitteisiä 12 V:n alasvaloja.
Missä 230 V:n alasvaloja käytetään?
Upotettavia spottivaloja voidaan käyttää melkein missä vaan, ja ne ovatkin hyvin suosittu valaisintyyppi. Alasvalojen asennus voi tuntua hieman työläältä, mutta lopputuloksen ulkonäkö palkitsee taatusti aherruksen. Esimerkiksi keittiössä koko huone saa tyylikkään uuden ilmeen, jos työtasot valaistaan seinäkaapistoihin piiloutuvilla spottivaloilla.
Kuten edellä jo mainittiin, on ainoa rajoite 230 V:n alasvaloille kosteat tilat, joissa saa käyttää ainoastaan matalajännitteisiä 12 V:n valoja.
Monissa nykyaikaisissa alasvaloissa on kääntyvä pää, joten niillä on mahdollista valaista huoneen kaikki nurkat täydellisesti.
Erityisen suosittuja 230 V:n alasvalot ovat pienissä ja matalissa huoneissa, sillä itse spottivalot katoavat huonekalujen, katon tai seinän sisään, jättäen pinnalle vain koristeellisen renkaan. Tämä piiloutuminen saa esimerkiksi pienikokoiset keittiöt tai lyhyet käytävät näyttämään kokoaan suuremmilta.
Miten 230 V:n alasvalo asennetaan?
Suosittelemme ehdottomasti käyttämään alasvalojen asennukseen sähköasentajaa, jotta asennus on varmasti turvallinen ja oikein tehty.
Tavallisin asennuspaikka alasvalolle on alaslaskettu katto. Valittuun sijaintipaikkaan täytyy tuoda virtajohto, johon alasvalo voidaan kytkeä. Kattoon täytyy tietysti myös porata valaisimelle reikä, jonka koko vaihtelee valitun tuotteen mukaan. Kun alasvalo on kytketty sähköverkkoon (tai vastaavasti sarjan edelliseen alasvaloon) ja sopiva asennusreikä on valmis, voidaan alasvalo asettaa paikalleen. Monissa tuotteissa on valaisimen takana kiinnikkeet, jotka painetaan yhteen. Kun valo on paikallaan, kiinnikkeet vapautuvat ja pitävät valon tukevasti paikallaan.
Kuinka syvän asennusreiän alasvalo vaatii?
Upotettavien kohdevalaisinten asennussyvyys riippuu täysin valitusta tuotteesta. Osa alasvaloista on muodoltaan hyvin ohuita, joten 30 mm syvä reikä riittää asennukseen.
Uudisrakennuksissa suositaan pääsääntöisesti mahdollisimman ohuita alasvaloja, jolloin niiden vaatima tila ei aiheuta paineita laskea kattoa haluttua enemmän.
Mitä valonlähdettä käytetään upotettavissa 230 V:n spottivaloissa?
Monissa 230 V:n alasvaloissa käytetään edelleen GU10-halogeeniheijastinlamppuja, mutta tarjolla on myös kiinteillä ledeillä varustettuja malleja. Jos valaisimen lamput ovat vaihdettavissa, siirrytään halogeenilampuista usein led-lamppuihin kun tarvetta uusille lampuille ilmenee.
Jos haluat korvata vanhat tai palaneet GU10-halogeenilamput ledeillä, on syytä kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:
led-lamppujen valovirran määrä tulee vastata käytettyjä halogeenilamppuja (luumeneina)
sama värilämpötila kelvineissä
hyvä värintoisto alkaa Ra 80:stä
lampun vastaava valaisukulma, joka voi olla esim. suunnatulle valolla 40 astetta tai laaja-alaisemmalle valolle 110 astetta
Voiko kylpyhuoneeseen asentaa alasvaloja?
Kylpyhuone kuuluu kosteisiin tiloihin, joten sen valaistusta suunnitellessa ja asentaessa täytyy olla erityisen huolellinen. Kylpyhuonevalaistuksen asennus tulisi aina jättää sähkömiehen tehtäväksi.
Kylpyhuoneen valaisimilta vaadittava IP-luokitus vaihtelee sen mukaan, missä valaisin tarkalleen ottaen sijaitsee. Seuraavat karkeat säännöt pätevät kylpyhuoneen valaistussuunnittelussa:
Kylpyammeen, suihkun ja lavuaarien yläpuolella olevien valaisinten kotelointiluokituksen on oltava IP67, ja niissä tulisi käyttää vain 12 voltin jännitettä.
Suihkun ja kylpyammeen välittömässä läheisyydessä aina 2,25 m:n korkeudelle saakka valaisimen on oltava 12-volttinen ja sen kotelointiluokituksen vähintään IP65.
Alle 60 cm:n etäisyydelle ja alle 2,25 metrin korkeudelle kylpyammeista, suihkuista ja lavuaareista asennettujen valaisinten kotelointiluokituksen tulee olla vähintään IP44.
Jäikö sinulle kysyttävää korkeajännitteisistä 230 V:n alasvaloista? Saat yhteyden asiakaspalveluumme soittamalla numeroon +358 9 3157 9451 tai käyttämällä yhteydenottolomaketta.