Lumen
yksinkertaisesti selitetty Lumenien määrä on ominaisuus valonlähteille ja valaisimille, joissa on kiinteästi asennetut LEDit. Tämä arvo antaa tietoa nykyaikaisten valonlähteiden kirkkaudesta ja korvaa näin ollen watin hehkulamppujen standardivertailuarvona.
Watteja vai lumeneita? - Tämä on ero
Wattilla saadaan tietoa valonlähteen energiankulutuksesta, lumenilla kirkkaudesta. Aiemmin käytettiin wattia siksi, että watin ja lumenin suhde (niin sanottu valotehokkuus) oli hehkulampuissa aina sama. Koska valonlähteet ovat kuitenkin yhä tehokkaampia, ne tuottavat yhä enemmän lumenia wattia kohden. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että Watt ei enää anna mitään lausuntoa kirkkaudesta. Tämä johtuu siitä, että se, kuinka monta lumenia valonlähde tuottaa kuinka monella watilla, riippuu tuotteesta. Lumen on toisaalta luotettava arvo kirkkauden määrittämiseksi.
Energiansäästökaava: Enemmän lumenia - vähemmän wattia
Koska lamput ja valonlähteet ovat yhä parempia ja energiatehokkaampia, ne tarjoavat suuria säästömahdollisuuksia. Kaikki, jotka valitsevat uuden valonlähteen, valitsevat nykyään LED-valonlähteen, joka on markkinoiden energiatehokkain valonlähde. Älykkäästä kodista kiinnostuneet löytävät älykkäät LED-lamput helpon johdatuksen älykkään valaistuksen ohjauksen ja mukauttamisen maailmaan.
Parhaat valonlähteet jokaiseen pistorasiaan
Miten voin muuntaa LED-valon?
Rakastettuihin valaisimiin, joita käytettiin hehkulampuilla, halogeenilampuilla tai energiansäästölampuilla, voidaan helposti asentaa sopiva LED-valonlähde. LED-lampuissa on sama kanta kuin perinteisissä lampuissa, esimerkiksi E27, E14, GU10 tai G9.
Lisätietoja aiheesta
Olohuoneen valaistus oikein
Värilämpötila yksinkertaisesti selitettynä
Älykkään valaistuksen ohjauksen jälkiasennus
FAQ: Lumen: Kaikki Lumenista
Lumen (lm) on valovirran eli lampun kirkkauden yksikkö. Myös hehkulampuissa oli lumeneita, mutta tavallisesti ajateltiin watteina. Nykyään tämä ei ole enää mahdollista, koska nykyaikaisen valaistustekniikan, kuten ledien, myötä watin ja lumenin suhde ei ole enää säännöllinen.
Lumenit on painettu kaikkiin lamppupakkauksiin. Se antaa myös vertailuarvon, joka auttaa vertaamaan valovirtaa perinteiseen hehkulamppuun. Molemmat löytyvät tietenkin myös Lampenwelt.de-verkkokaupasta.
Tämä riippuu periaatteessa käyttöpaikasta ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jos pidät huoneistasi valoisina, sinun on hyvä orientoitua ohjearvoon 100-150 lumenia neliömetriä kohti. Lukunurkkaukset tai hiljaiset alueet näyttävät usein erityisen viihtyisiltä, jos niissä on vähemmän lumenia tai himmennettyä valoa. Vain ammattikäyttöön tarkoitetuissa valaistussovelluksissa, kuten julkisissa tiloissa, ravintoloissa, hotelleissa, kouluissa, puistoissa tai supermarketeissa, kirkkausarvoja säännellään standardeilla ja sitovasti.
Nykyään valonlähteitä verrataan lumenien perusteella. Jos haluat verrata LEDejä & Co. hehkulamppujen tehoihin, sinun on tiedettävä, kuinka monta lumenia vanhoissa hehkulampuissa oli:
- 100 wattia = 1521 lumenia
- 75 wattia = 1055 lumenia
- 60 wattia = 806 lumenia
- 40 wattia = 470 lumenia
- 25 wattia = 249 lumenia
Nykyaikaiset valonlähteet, kuten ledit, tuottavat saman kirkkauden pienemmällä watin teholla - valotehokkuus on suurempi. Suhdeluku on kuitenkin hyvin tuotekohtainen, ja nykyisin se on jopa 200 lumenia wattia kohti uusimman sukupolven LED-lampuissa, joiden energiatehokkuusluokka on A.