NEUVONTA
LUX selitti yksinkertaisesti

LUX

yksinkertaisesti selitetty

Valaistusvoimakkuuden mittayksikkö Luxia käytetään harvoin kotitalouksissa, koska sen laskeminen on monimutkaista, eikä sitä tarvita optimaalisen asumis- ja työskentelyvalon kannalta. Kaupallisessa kontekstissa luxin laskeminen on toisaalta tärkeää oikeudellisten normien täyttämiseksi.


Mikä on Lux?

Mittayksikkö luksi (lx) ilmaisee valaistusvoimakkuuden: 1 luksi tarkoittaa, että 1 m²:n kokoinen alue valaistaan tasaisesti 1 lumenilla.

Kun valonlähteen kirkkaus ilmoitetaan lumeina, luksi viittaa valoon, joka saavuttaa pinnan - esimerkiksi pöydän -.

Koska valonlähteen valovoima (kandela), etäisyys pinnasta ja tilalliset olosuhteet vaikuttavat arvoon lumenin lisäksi, lux-arvoa ei ilmoiteta tuotetiedoissa.


Miten lux lasketaan?

Valaistusvoimakkuuden tarkkaa laskentaa varten tarvitaan luksimittari, sillä myös esimerkiksi seinistä ja katosta heijastuva valo vaikuttaa arvoon. Lux-arvo voidaan karkeasti laskea kaavalla :

  • Valonlähteen Candela-arvo
  • valonlähteen etäisyys valaistavasta pinnasta

Luxin laskentakaava on seuraava

Lux = Candela / etäisyys² (metreinä).

Esimerkiksi valonlähteen, jonka sädekulma on 90° ja valovirta 320 lumenia, valovirta on noin 1,5 mm. 170 kandelaa. Se roikkuu riippuvalaisimessa 80 cm ruokapöydän yläpuolella. Näin valaistusvoimakkuus on noin 270 luksia.

Laskelma LUX

1. Etäisyys (r)

2. Candela (cl)

3. Lux (lx)


Keinotekoisen ja luonnonvalon valaistusvoimakkuudet - yleiskatsaus

Työpaikkojen osalta on pakollista laskea valaistusvoimakkuus eurooppalaisen standardin DIN EN 12464-1 "Työpaikkojen valaistus - Sisätilat" ohjearvojen perusteella. ASR A3.4 "Valaistus" ja muut erityismääräykset, esim. katuvalaistusta koskevat määräykset, voivat myös tulla sovellettaviksi. Yksityisiä kotitalouksia koskevia säännöksiä ei ole.

Asuintiloissa yleensä

Viihtyisä tunnelmavalaistus olohuoneessa, makuuhuoneessa tai ruokasalissa on noin 300 lux. Tämä saavutetaan usein katto- tai riippuvalaistuksella.

Enemmän valoa asiaankuuluville alueille

Erittäin valoriippuvaisille toiminnoille, kuten ompelulle tai lukemiselle, noin 500 luksia on ihanteellinen. Tähän tarkoitukseen käytetään muita valonlähteitä, kuten lattiavalaisimia ja pöytävalaisimia.

Himmennetty valo luo hyvinvointia.

Jos haluat, että huoneesta tulee erityisen viihtyisä, olohuoneen valoa himmennetään usein, esimerkiksi noin 50 lux:iin.

Valoa kotitoimistoon

Työpöydällä tarvitaan noin 500 - 1000 luksia. Suoraa valoa tuottavat kattovalaisimet tai pöytälamput ovat hyviä vaihtoehtoja.

Orientaatio yöllä

10-50 luksia suunnistusvalona riittää, jotta esimerkiksi yöllä ei tarvitse törmätä sängyn reunaan häiritsemättä unta. LED-nauhat ovat hyvä ratkaisu, joka on myös visuaalisesti erityisen mielenkiintoinen.

Luonnollinen päivänvalo

Luonnollinen päivänvalo saavuttaa jopa 100 000 luksia pilvettömänä kesäpäivänä, pilvinen taivas 20 000 luksia. Talvella pilvinen taivas saavuttaa noin 3 500 luksia. Hämärän laskeutuessa on noin. 750 luksia. Täysikuuyönä se on 0,25 luksia.


Kuinka monta luksia hämärä- ja liiketunnistin on asetettu?

Monet anturit, esimerkiksi ulkoseinävalaisimissa, voidaan asettaa lux-arvolle, jonka ylittyessä ne kytkeytyvät päälle. Tämä asetetaan yleensä arvoon 10 luksia. Valon oikea kytkeytyminen päälle on kuitenkin tarkistettava. Herkkyyttä voidaan säätää muutamasta luksista 1 000 tai 2 000 luksiin henkilökohtaisten mieltymysten ja rakenteellisten olosuhteiden mukaan. Säätö tehdään usein säätöruuvin säätöavaimella - myöhempi säätö on siis mutkatonta. Ohjeissa annetaan tarkat tiedot oikeista asetuksista.

Hämärätunnistin ja liiketunnistin