ZigBee
taloihin ja liikerakennuksiinZigBee on energiatehokas radioprotokolla, joka on suunniteltu langattomiin verkkoihin, joissa on pienet tietomäärät. Tähän kuuluu ensisijaisesti älykäs kotiautomaatio eli valaistuksen, kaihtimien ja muiden laitteiden automatisointi. ZigBee-tuotteet voidaan integroida saumattomasti älykkäisiin kotijärjestelmiin, kuten Philips Hue, ja niitä voidaan sitten ohjata keskeisellä sovelluksella - tässä tapauksessa Hue-sovelluksella. ZigBee 3.0:n käyttöönotto on luonut yhtenäisen standardin kaikille verkotettujen rakennusten laitteille, mikä lisää huomattavasti yhteensopivuutta.
Mitä sinun on tiedettävä
ZigBee:n kauttaZigBee:tä voidaan käyttää monenlaisissa arkipäivän sovelluksissa. Verkottuneessa rakennuksessa (ja sen ulkoalueella) laitteita voidaan kytkeä päälle ja pois päältä sekä ohjata sovelluksella tai äänellä. Tähän kuuluu esimerkiksi valaistuksen himmentäminen, moottoroitujen rullaverhojen ja kaihtimien ohjaus sekä lämmityksen ohjaus.
ZigBee-laitteet on yhdistetty toisiinsa langattomassa mesh-verkossa. Tämä tarkoittaa, että kantamaa voidaan laajentaa lähes mielin määrin. Alhainen energiankulutus mahdollistaa paristokäyttöisten antureiden ja kytkimien integroinnin. ZigBee-laitteet ovat yhteensopivia myös Philips Huen kaltaisten älykotijärjestelmien kanssa.
WLANiin verrattuna ZigBeen etuna on, että langaton standardi ei rajoitu reitittimen kantamaan. ZigBee-laitteet kommunikoivat keskenään - kukin laite on sekä komennon lähettäjä että vastaanottaja. Esimerkiksi olohuoneen signaali välitetään ulkovalaistukseen.
Kuinka pitkälle ZigBee ulottuu?
Kuten WLAN/WiFi ja Bluetooth, radiokantama on 10-20 metriä lähetystehosta riippuen. Valikoimaan voivat vaikuttaa muun muassa rakennusmateriaali ja sen paksuus, mutta myös sisustus - esimerkiksi vinyylitapetit. ZigBee-tuotteiden välinen viestintä (mesh-verkko, mahdollista myös Bluetooth mesh -tekniikan avulla) voi lisätä kantamaa: Kaikki toimilaitteet muodostavat radiotien toistensa kanssa. Jos lähetetään signaali - esimerkiksi valon sytyttämiseksi - signaali etsii parhaan mahdollisen reitin tiedonsiirtoa varten. Kahden tuotteen välinen etäisyys saa olla enintään 10-20 metriä.
Mille sovellusalueille ZigBee soveltuu?
Kotiautomaation sovellusalueita ovat valaistus, lämmitys, kaihtimet ja kamerat. ZigBee-tuotteet eivät ole langallisia. Tämä tarkoittaa, että ZigBee-laitteita voidaan käyttää paitsi omistusasunnoissa myös vuokra-asunnoissa ja yksinkertaisissa jälkiasennuksissa. Kun muutat, otat tuotteet yksinkertaisesti mukaasi.
ZigBee-tuotteet parantavat mukavuutta ja turvallisuutta myös ulkona. Mesh-verkko voi tavoittaa ulkoalueen jokaisen nurkan ja esimerkiksi puutarhavajan. Ulkovalaisimien lisäksi erilliset, paristokäyttöiset anturit ja ulkokamerat tarjoavat kattavan lisäturvan kiinteistölle.
Ammattikäytössä ZigBee tekee vaikutuksen alhaisella energiankulutuksellaan ja toimintasäteellään. Rakennusautomaation ja -valvonnan mahdollisuudet ovat moninaiset jopa teräsbetoniseinien kaltaisissa arkkitehtonisissa haasteissa. Myös jälkiasennus on mahdollista ilman kaiverruksia tai johdotuksia.
Onko ZigBee turvallinen?
Sovelluksen, keskuksen ja ZigBee-laitteiden välinen tiedonsiirto on salattu. Salaus käyttää 128-bittistä AES-CCM-algoritmia ZigBee-määrityksen mukaisesti ja on siten salakuuntelun kestävä. Jos ZigBee-järjestelmää käytetään pääasiassa valaistuksen ohjaukseen rakennuksessa, riskit ovat vähäiset. Valmistajat tekevät myös jatkuvasti työtä tietoturvapäivitysten parissa.
Mikä on ZigBee-keskitin ja milloin sitä tarvitaan?
ZigBee-laitteita voidaan käyttää myös ilman ohjauskeskusta (esim. Philips Hue Bridge). Tuotteesta riippuen toimintojen valikoima voi olla rajoitettu. Myöskään mesh-verkon laitteiden välinen viestintä ei ole mahdollista. Joissakin tuotteissa, kuten Paul Neuhausin Q-Smart Home -valaisimissa, on myös yhteensopivat kaukosäätimet, joiden avulla niitä on helppo ohjata ilman keskusta.
ZigBee-keskitin (valmistajasta riippuen myös silta tai yhdyskäytävä) on järjestelmän ohjauskeskus. Vain tällä tavoin mesh-verkon eri laitteet voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään tai niitä voidaan ohjata puheella tai matkan aikana. Yleisimmin käytetty yhdyskäytävä valaistuksen ohjaukseen on Philips Hue Bridge. Suurin osa kaikista ZigBee-tuotteista voidaan integroida tähän. Toinen yleinen ZigBee-keskitin löytyy integroituna Amazon Alexa Echo -kaiuttimiin.
Mitkä valmistajat ja palveluntarjoajat ovat yhteensopivia ZigBeen kanssa?
Mikä on Zigbee Alliance?
ZigBee-protokollan on kehittänyt ZigBee Alliance, joka toimii johtavana organisaationa. Monet tunnetut valmistajat ovat liittyneet tähän organisaatioon, ja kaikki ne tukevat ZigBeeä. Philipsin ja muiden valaisinvalmistajien lisäksi niihin kuuluvat Huawei, Amazon, Ikea, Busch-Jaeger, Bosch, Samsung, Siemens, Telekom ja Velux. Toukokuussa 2021 ZigBee Alliance nimettiin uudelleen Connectivity Standards Allianceksi (CSA) ja kehitettiin uusi tuleva standardi: Matter.