Ratgeber
saehkoensaeaestoe valaistus

Energiansäästövinkkejä Vinkkejä sähkön säästämiseen kotona oikeanlaisen valaistuksen avulla

Sisä- ja ulkotilojen valaistusratkaisut näkyvät niin vuokra- kuin omistusasunnoissakin tunnelman lisäksi myös käyttökustannuksissa. Vanhanaikaisiin valaistusratkaisuihin verrattuna modernilla, energiatehokkaalla valaistuksella on suuri säästöpotentiaali, joka voidaan mahdollisesti hyödyntää helposti vain valonlähteet päivittämällä. Muutamaa lisävinkkiä hyödyntämällä kustannuksia on mahdollista leikata lisää, myös ympäristön hyvinvointia silmälläpitäen.

Tietämisen arvoista

Energiatehokkuusluokka

Energiatehokkuusluokka

Sähkölaitteen energiatehokkuus pitää ilmoittaa selkeästi kuluttajalle, mitä varten on olemassa energiatehokkuusluokka. Maaliskuun 1. päivästä 2021 lähtien käytössä on ollut uusi energiatehokkuusmerkintä, joka ei enää sisällä sekavia A+, A++ ja A+++ -luokkia. Valonlähteiden energiatehokkuus on arvioitu tulevaisuuden kriteereitä silmälläpitäen.

Elinikä

Elinikä

Valonlähteen käyttöikä kertoo sen arvioidun keskimääräisen käyttötuntimäärän. Esimerkiksi led-lamppu, jonka käyttöikä on 25 000 tuntia, kestää yli 10 vuotta, jos sitä käytetään 6 tuntia päivässä. Pitkäikäisen valonlähteen valinta säästää rahaa pitkällä aikavälillä ja vähentää jätteen syntymistä

Lampunkanta

Lampunkanta

Vaihdettavia lamppuja käyttävistä valaisimista löytyy lampunkanta (esim. E27, E14, GU10 jne.), johon vastaava led-lamppu voidaan kiertää kiinni. Led-lamppujen käyttö tarjoaa suurimman säästöpotentiaalin tehokkaiden ja runsaasti päällä olevien valaisimien osalta.

Valaistusteknologian vertailu

Pikatarkistus: Miten kotona voi säästää sähköä?

Valaistuksen osalta sähkönkulutuksen vähentäminen on nopea prosessi, mikäli valaisimissa käytetään vielä vanhanaikaisia lamppuja. Jos uudelle valaisimelle on tarvetta, on vaihtoehtona myös energiatehokas, kiinteät led-valonlähteet sisältävä valaisin. Taloa rakentaessa tai suurempaa remonttia suunnitellessa kannattaa hyödyntää asiantuntevaa valaistussuunnittelijaa, sillä oikein valitut ja sijoitetut valaisimet omaavat merkittävän sähkönsäästöpotentiaalin.

Esimerkki tehokkuudesta

Perinteinen hehkulamppu muuntaa sähkövirrasta 95 prosenttia lämmöksi ja näin ollen vain 5 prosenttia valoksi. Tämän hyötysuhteen vuoksi tehon on oltava suuri kirkkaan valon aikaansaamiseksi, mikä taas johtaa erittäin kuumiin lamppuihin. Uudempien lampputyyppien myötä watti-luumensuhde, eli valaistustehokkuus, on parantunut merkittävästi, joten vähemmällä sähkömäärällä aikaansaadaan yhtä kirkas valaistus. Jokaiselle valonlähteelle ilmoitetaan Luumen-arvo, jotta kuluttajat voivat vertailla erilaisia lamppuja toisiinsa.

Hehkulamppu Halogeenilamppu Energiansäästölamppu Led-lamppu
Elinikä 1.000 h 2.000 – 4.000 h 10.000 h 15.000 – 100.000 h
Valaistusteho Alle 15 lm/W noin 25 lm/W noin 50 lm/W Mallista riippuen jopa 100 lm/W, tai enemmän
Hyväksytty myyntiin Hehkulamppukielto astui voimaan 2009. Hehkulamppukielto astui voimaan 2016. Kielletty ekosuunnittelusäännöksissä vuodesta 2019 lähtien. Sallittu nyt ja tulevaisuudessa
Säästöpotentiaalin

Valaistusteknologioiden vertailu

Energiaa säästäviä lamppuja kehitettäessä keskitytään aina kestävyyteen ja erilaisiin ympäristönäkökulmiin. Pitkäikäiset ja energiatehokkaat valaistusteknologiat vähentävät hiilidioksidipäästöjä. Paras markkinoilla oleva valaistusteknologia on led, joka korkean valotehokkuutensa (virrankulutuksen ja tuotetun valon suhde) lisäksi tarjoaa pisimmän käyttöiän ja parhaan päälle ja pois -kytkentäkestävyyden. Usein toistuva valon sytyttäminen ja sammuttaminen ei mainittavasti lyhennä led-lampun elinikää.

Lamppujen vaihtaminen Valaisimien vaihtaminen Ammattimainen valaistussuunnittelu
Tarve sähköasentajalle Ei Kyllä Kyllä
Soveltuu vuokra-asuntoihin Kyllä Kyllä Ei
Soveltuu omistusasuntoihin. Kyllä Kyllä Kyllä
Mahdollisuus älykodin käyttöönottoon Kyllä Kyllä Kyllä
Milloin toimenpide on järkevä? Mielessä vaivaton sähkönsäästö Sisustusta halutaan muuttaa/ remontti Valmistautuminen tulevaisuuteen

Vaihda nykyinen valonlähde led-lamppuun

Helpoin ja nopein tapa säästää sähköä valaistuksen osalta on energiatehokkaiden led-lamppujen käyttö. Led-lamppuja on saatavilla kaikkiin tavallisiin lampunkantoihin, ja niiden jälkiasennus käsittää uuden lampun kiertämisen paikalleen. Led-valaistukseen siirtyminen on kannattavaa kaikkien vanhempien valaistusteknologioiden osalta, mukaan lukien halogeeni- ja pienloistelamput.

E27-LED-lamput

E27-led-lamput

E14-LED-lamput

E14-LED-lamput

G9-LED-lamput

G9-LED-lamput

GU10-LED-lamput

GU10-LED-lamput

GU5.3-LED-lamput

GU5.3-LED-lamput

Kaikki led-lamput

Kaikki led-lamput

Mikä on markkinoiden energiatehokkain valonlähde?

Markkinoiden energiatehokkain valonlähde on tällä hetkellä eräs Philipsin valmistama lamppu. Tämä LED-polttimo on lajissaan ensimmäinen, joka saavuttaa vuoden 2021 tiukemman, uuden energiamerkinnän mukaisen tehokkuusluokan A. Kyseinen led-lamppu tuottaa wattia kohden yli 200 luumenin kirkkauden. Vertailun vuoksi mainittakoon, että hehkulampulla saavutetaan noin 10 luumenia wattia kohden.

Miten luen lamppupakkausta?

Valaistusteknologian kehitys on mahdollistanut monia erilaisia ominaisuuksia, kuten vaihtelevan valonvärin ja himmennettävyyden, joten lamppujen tuotepaketissa on aiempaa enemmän tietoa.

Valaisimet, joissa on kiinteästi integroidut led-valonlähteet

Valaisin on tunnetusti sähkölaite, johon lamppu (valonlähde) on asennettu, mutta lamppu voi toimia myös synonyymina valaisimelle. Nykyisin markkinoilla on myös runsaasti valaisimia, joissa valonlähde on kiinteästi asennettu. Laadukkailla led-valonlähteillä varustettu valaisin käyttää vain vähän sähköä, on pitkäikäinen eikä vaadi valonlähteen vaihtoa.

Mitä hyötyä on valaisimesta kiinteillä ledeillä?

Minimalistinen muotoilu

Kiinteästi asennetut ledit mahdollistavat erityisen kompaktin muotoilun, mikä sopii erinomaisesti moderniin sisustustyyliin.

Huoltovapaa

Kiinteän asennuksen vuoksi valaisinta ei tarvitse koskaan avata valonlähteen vaihtoa varten.

Tulevaisuuden teknologia

Vähäisen sähkönkulutuksen lisäksi ledit mahdollistavat erilaisia älykkäitä toimintoja, mikä sallii valaistuksen säätämisen tunnelmaan sopivaksi.


Tutustu led-valaisimiin ja säästä energiaa

Milloin led-valaisin on kannattava valinta?

Jos harkitset kokonaan uuden valaisimen hankkimista, esimerkiksi siksi, että vanha valaisin ei enää sovi kotisi sisustukseen, on valaisin kiinteillä led-valonlähteillä varteenotettava vaihtoehto niin sähkönkulutuksen kuin muotoilunkin kannalta. Valonlähteiden pieni koko on tuonut markkinoille esimerkiksi led-paneelit, jotka ovat erinomaisia niin valaistuksen levittämisessä laajalle alueelle sekä erilaisten älyominaisuksien osalta.

Kannattaako koti päivittää led-valonlähteillä? - Käyttöesimerkki

Led-valaistukseen siirtyminen kannattaa nykyisin jo vuokra-asunnoissakin, vaikka tähtäimenä ei olisikaan vuosikausien asuminen. Led-valonlähteiden pitkän käyttöiän vuoksi jatkuvasta lamppujen vaihtelusta on tultu kauas. Hyvin usein varsinkin perhe-asunnoissa, joissa on noin 100-120 m² asuintilaa, löytyy selviä säästömahdollisuuksia valaistusta optimoimalla, varsinkin, kun mukaan otetaan piha-alue. Seuraavassa esimerkissä käytetään päivittäin yli 40 erilaista valonlähdettä, joten säästöpotentiaali on valtava.

Kodin päivittäminen ledeillä - mistä aloitan?

Led-valaistukseen siirtyminen kannattaa toki kodin kaikissa huoneissa, mutta suurin hyöty saavutetaan tietenkin niissä tiloissa, joita käytetään eniten. Eniten säästöpotentiaalia tarjoaa tavallisesti olohuone, jonka rinnalle on noussut nyt etätyöskentelyn aikana myös työhuone.

led-valaistus

Valaistus

  1. Kattovalaisimet

  2. Riippuvalaisimet

  3. Pöytävalaisimet

  4. Uplight-lattiavalaisimet

  5. Seinävalaisimet (ulko- ja sisätiloihin)

  6. Kaappivalaisimet / kalustevalaisimet

  7. Pylväsvalaisimet

Kooltaan hyvin tavallisessa, noin 100-120 m²:n asunnossa on yllättävän suuri määrä eri valonlähteitä. Yllä olevassa kuvassa on yli 40 valaisinta, mikä tarjoaa jo selvän säästöpotentiaalin.


Kuinka paljon voi säästää siirtymällä led-valaistukseen olohuoneessa?

Yllä olevassa esimerkissä olohuoneessa on 6 valaisinta:

  • 1 kattovalaisin (A)

  • 2 seinävalaisin (E)

  • 1 pöytävalaisin (C)

  • 1 uplight-lattiavalaisin (D)

  • Energiatehokkailla led-nauhoilla toteutettu huonekalujen koristevalaistus (F) on jo nykyaikainen, eikä näin ollen tarjoa merkittävää säästöpotentiaalia

Vuosittaiset kustannukset hehkulampuilla

Jos valaisimissa olisi hehkulamput, olisi niiden yhteenlaskettu kulutus noin 450 wattia. Sähkön hinnan ollessa noin 31 senttiä per kilowattitunti (Suomen kiinteähintaisia tarjouksia lokakuussa 2022), tulee valaistuksen kuuden tunnin päivittäinen käyttö kuluttamaan 2,7 kWh päivässä. Näin ollen vuosittainen 985,5 kWh:n kulutus tarkoittaa noin 305 euron kustannuksia.

Kustannukset vuodessa:

305 €

vuosikustannukset led-valonlähteillä

Korkean energiatehokkuuden led-valonlähteet kuluttavat samaan valaistukseen vain hieman yli 70 wattianoin 85 prosenttia. Olohuoneen päivittäinen kulutus olisi vain 0,42 kWh, mikä tekee 153,3 kWh vuodessa. sähköä kuluisi tässä tapauksessa noin 48 euron edestä, mikä tarkoittaa pelkästään olohuoneen osalta runsaan 250 euron vuotuista säästöä. Modernien led-lamppujen hankintahinta kuoletetaan usein jo ensimmäisen käyttövuoden aikana.

Kustannukset vuodessa:

48 €

85 % säästöä hehkulamppuihin verrattuna

Esimerkissä vanhat valonlähteet on korvattu moderneilla valaisimilla, joissa on sisäänrakennetut, kiinteät ledit. Tällainen ratkaisu sopii sisustajille, jotka toivovat valaistukseltaan vaivattomuutta ja haluavat samalla päivittää kodin ulkonäköä. Vielä nopeammin säästöt näkyvät tilanteessa, joissa valaisinkannalla varustettuihin valaisimiin hankintaan uudet led-lamput.

Seuraavat katto-, seinä- ja pöytävalaisimet on varustettu nykyaikaisilla, kiinteillä ledellä.

Esimerkkilaskelma tehtiin siltä pohjalta, että alla olevat valaisimet korvaavat vanhat valonlähteet.

Led-kattovalaisin Noabelle, valmistaja Arcchio: virrankulutus vain 27 wattia, valovirran ollessa 2000 luumenia. Korvaa vanhan kattovalaisimen, jossa on viisi 40 watin hehkulamppua.

Led-lattiavalaisin Seppa, valmistaja Lindby, kokonaiskulutus 25 wattia (päävalo 20 W ja erikseen kytkettävä ja himmennettävä lukuvalo 5 W). Valovirran määrä vastaavasti 1400 ja 340 luumenia.

Led-seinävalaisin Aldrina, valmistaja Arcchio: tarkasti kohdennettu valo saadaan aikaan pistemäisellä valonlähteellä (led). Kullanvärinen varjostimen sisäpinta luo tunnelmallista valoa, 6 watin kulutuksella 440 luumenin verran.

Led-pöytävalaisin Marija, valmistaja Lucande: olohuoneeseen sopiva valaisin tuottaa 500 luumenia 10 watin teholla. Kiinnostavampaa tämän valaisimen osalta on kuitenkin sen muotoilu, joka vie kauas hehkulamppujen ajasta.


Lisää vinkkejä sähkön säästämiseen

Seuraavilla sähkönsäästövinkeillä voit säästää rahaa ilman suurempia muutostöitä.

Aurinkokennovalaisimet

Aurinkokennovalaistus on helppo tapa tuoda lisävalaistusta kevät-, kesä- ja syysiltoihin, esimerkiksi koristevalaistuksen muodossa. Koristevalaisimien lisäksi tarjolla on seinä- ja pylväsvalaisimia, jotka ovat hyvä valinta esimerkiksi sähköttömälle mökille.

Liiketunnistin

Liiketunnistimella varustettujen pihavalojen käyttö näkyy sähkölaskussa myönteisesti. Valaisimen hämärätunnistin varmistaa, että valo ei syty kirkkaina vuorokaudenaikoina.

Älykoti

Älyvalaistus tarjoaa monia toimintoja, jotka voivat olla hyödyllisiä sähkönkulutuksen vähentämisen osalta. Voit esimerkiksi työpaikalla ollessasi tarkistaa kotisi valaistuksen tilan ja sammuttaa päälle jääneen valaisimen. Älysensorit auttavat sytyttämään valot automaattisesti silloin, kun valaistukselle on tarvetta

Sammuta valo

Yksinkertaisin ja toimivin säästövinkki on sammuttaa valaistus silloin, kun sitä ei tarvita. Turhien valojen sammuttaminen vain unohtuu usein. Liikuntarajoitteiset ihmiset hyötyvät erityisesti älysovelluksella ohjattavasta valaistuksesta, sillä valokatkaisijalle pääsy voi vaatia paljonkin vaivaa.

Kirkkaat lampunvarjostimet

Kankaasta tai muovista valmistetut vaaleasävyiset lampunvarjostimet ovat läpikuultavia, eivätkä ne tästä syystä ”niele” niin paljoa valoa kuin tummat, paksummat sävyt. Läpikuultavan varjostimen läpi huoneeseen lankeaa toisin sanoen enemmän valoa. Käänteisesti voidaan myös ajatella, että valaistukseen riittää energiankulutukseltaan säästeliäämpi lamppu.

Vaaleat katot ja seinät

Vaaleat värit, kuten valkoinen ja erilaiset pastellisävyt heijastavat enemmän valoa kuin tummat sävyt. Näin ollen vaaleaseinäisen ja -kattoisen huoneen valaistukseen riittää vähempitehoinen lamppu. Skandityylinen sisustus voi siis säästää sähköä.

Tuulettimet talvitoiminnolla

Lämpöpatterista tai takasta tuleva lämmin ilmamassa kertyy huoneen katonrajaan. Näin ollen talvella varpaat voivat palella, vaikka huoneessa muuten olisikin lämmin. Talvitoiminnolla varustettu kattotuuletin jakaa lämpimän ilmamassan tasaisesti huoneeseen, mikä säästää lämmityskustannuksissa.

Lämmityksen älyohjaus

Älyohjattu lämmitysjärjestelmä on taloudellinen, sillä se reagoi älysensorien antamiin tietoihin avoinna olevista ikkunoista, asukkaiden paikallaolosta jne., jolloin energiaa käytetään järkevämmin lämmitykseen. Älypattereiden käyttö säästää rahan lisäksi myös ympäristöä vähäisemmän energiankulutuksen kautta. Älylämmitystuotteita on saatavilla myös vuokra-asuntoon sopivina versioina.


Remontti ja valaistussuunnittelu

Monissa vanhoissa rakennuksissa sähköratkaisut eivät ole optimaalisia nykyaikaista asumista silmälläpitäen. Usein huoneissa on valaistusta varten vain yksi kattoliitäntä, seinävalaisimille ei ole tuotu lainkaan suoria kytkentämahdollisuuksia ja pistorasioita on liian vähän. Jos suunnittelet suurempaa remonttia, kannattaa tulevaisuuden käytettävyyden osalta ottaa yhteyttä valaistussuunnittelijaan. Käyttötarkoituksen mukainen, tehokas valaistus vaikuttaa energiankulutuksen lisäksi myös tilan viihtyvyyteen. Valaistussuunnittelu käsittää:

Kattoliitännät

Keskelle huonetta tuotu kattoliitäntä ei aina ole optimaalinen valaistukseen, esimerkiksi keittiön ja ruokailutilan yhdistävässä huoneessa. Tällaisen tilan ongelmana on se, että tehokas kattovalaisin on kytkettävä päälle niin ruokaa valmistettaessa kuin ruokaillessakin. Kustannustehokkaampi ratkaisu on alueellinen valaistus, joka aikaansaadaan erilaisia valaisimia käyttämällä.

Seinäliitännät

Seinän läpi tuotuja valaisinten suorakytkentämahdollisuuksia ei Suomessa usein käytetä, mutta ne voivat olla järkevä lisä tilan valaistuskonseptiin. Seinävalaisinten avulla huoneeseen voi luoda esimerkiksi tunnelmallisen ja rennon valaistuksen. Seinävalaisin on myös toimiva ratkaisu lukunurkkaukseen.

Pistorasiat

Pistorasioiden lukumäärän lisääminen on pääsääntöisesti aina mukana, kun asuintilaa modernisoidaan laajemman remontin kautta. Pistorasiat mahdollistavat lattia- ja pöytävalaisinten käyttämisen tarpeen mukaan, jolloin enemmän sähköä kuluttavaa perusvalaistusta ei tarvitse käyttää esimerkiksi lukemiseen.

Nettilamppu tarjoaa valaistussuunnittelua myös yksityisasiakkaille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme saadaksesi lisätietoa valaistussuunnittelupalveluistamme tai pikavinkkejä kotisi valaistukseen.

Mitkä lamput säästävät eniten energiaa?

Miten voin säästää sähköä valaistuksen osalta?

Säästääkö ledejä käyttämällä oikeasti?

Säästääkö turhia valoja sammuttamalla merkittävästi?

Kumpi on taloudellisempi: led- vai energiansäästölamppu?

Mitä energiatehokkuus tarkoittaa?

Miten sähköä voi säästää kotona?