Suora valaistus

Suora valaistus

Valonlähteitä, jotka kohdistuvat huoneeseen tai esineisiin, kutsutaan suoraksi valoksi. Tätä valaistusmuotoa voidaan käyttää monin eri tavoin: toisaalta yleisvalaistukseen ja toisaalta tiettyjen alueiden lisävalaistukseen tai niiden korostamiseen maisemallisella tavalla.


Mitä eroa on suoralla ja epäsuoralla valaistuksella?

Epäsuorassa valaistuksessa valo osuu ensin pintaan, kuten seinään tai kattoon. Sieltä se heijastuu huoneeseen. Epäsuoran valaistuksen valo on pehmeää ja varjotonta. Suora valaistus luo valokartion ja selkeät, suunnasta riippuvat varjot. Pääpeilin valaisimet ovat esimerkki epäsuorista valonlähteistä.

Sohvan suora valaistus avokaarivalaisimella.

Epäsuora valaistus suojattujen valonlähteiden kautta.


Mitä on otettava huomioon suorassa valaistuksessa?

Varmista, että suora valo ei paista suoraan silmiin ja häikäise niitä, esim. valonheitin portaita noustessa. Se on myös suunnattava siten, että valo ei heijastu heijastavista pinnoista, kuten televisioruuduista. Muuten syntyy niin sanottua heijastunutta häikäisyä.

Esimerkkejä suoran valon sovelluksista

Korostetaan alueita ja esineitä
Korostetaan alueita ja esineitä

Yksittäiset valonheittimet ja valonheittimet valaisevat esimerkiksi yöpöydän tai lipaston. Valo kohdistuu suoraan tärkeälle alueelle. Myös esineitä voidaan lavastaa tällä tavoin, esimerkiksi hahmo.

Yhtenäinen huoneen valaistus
Yhtenäinen huoneen valaistus

Moniliekkiset kattovalaisimet luovat huoneeseen kattavan valaistuksen. Valonheittimien oikea kohdistus on tärkeää tasaisen valaistuksen aikaansaamiseksi.

Suora valaistus
Valo lukemista varten

Kattopesuvalaisimen varren lukuvalo on myös suora valonlähde, jota käytetään tietyn alueen - tässä tapauksessa kirjan tai sanomalehden - valaisemiseen.

Valaise ruokapöydät
Valaise ruokapöydät

Riippuvalaisimien valonsäde ympäröi ruokapöydän ja viereiset tuolit. Tämä luo viihtyisän ilmapiirin ja häivyttää ympäristön lempeästi.

Suoran ja epäsuoran valon yhdistelmä
Suoran ja epäsuoran valon yhdistäminen

Toimiston lattiavalaisimissa on usein suora valo-osa, joka valaisee työpöydän, ja epäsuora valo-osa, joka loistaa kohti kattoa ja antaa pehmeän valaistuksen huoneeseen.

Työpöydän työvalo
Työpöydän työvalo

Ne ovat täydellinen esimerkki aluevalaistuksesta suoralla valolla: pöytävalaisimet. Ne valaisevat asiakirjoja ja kirjoja ja vähentävät siten silmien rasitusta.

Turvalliset reitit
Turvalliset reitit

Polkujen valaistus on klassinen suoran valon sovellus ulkoalueilla. Polkuvalojen valonsäteet lukittuvat toisiinsa ja varmistavat hyvin valaistun polun.

Lavastetut julkisivut
Lavastetut julkisivut

Kiinteästi asennetut lattiavalaisimet ovat ihanteellisia julkisivun lavastamiseen. Karkea julkisivu näyttää sileältä, kun sitä valaistaan edestäpäin. Litteä kulma taas korostaa esimerkiksi kivi- tai puujulkisivun rakennetta.

Korostetaan puutarhakasveja
Korostetaan puutarhakasveja

Joustavat maapiikkivalaisimet sopivat erinomaisesti puutarhaan ja sen vaihtuvaan kasvillisuuteen. Ne luovat näyttämön kukkapenkeille ja pensaille valaisemalla niitä alhaalta päin. Tämä luo mielenkiintoisia valo- ja varjotehosteita.

Valaise autotallin sisäänkäynti ja piha
Valaise autotallin sisäänkäynti ja piha

Suuret ulkoalueet valaistaan liiketunnistimilla varustetuilla ulkoseinävalaisimilla. Ne antavat optimaalisen valon ajamiseen tai kävelyyn, ja tunnistimen ansiosta ne ovat toiminnassa vain silloin, kun niitä tarvitaan.

Valaise keittiöyksiköt
Valaise keittiöyksiköt

Keittiökaappien alla olevat työtasot ovat esimerkki alueesta, joka on usein liian pimeä ja tarvitsee lisävalonlähteen. Yksi ratkaisu ovat huonekaluvalot.

Kylpyhuoneen ja peilin valot
Kylpyhuoneen ja peilin valot

Peilivalaisimissa on häikäisyn estämiseksi parranajon, meikkaamisen, hampaiden harjaamisen tai kasvojen pesun aikana diffuusori, joka vähentää valonlähteen häikäisyä.