Himmennys on monille ihmisille olohuoneen perusominaisuus. Perinteisten hehku- ja halogeenilamppujen ja ulkoisen himmenninlaitteen avulla oli aina mahdollista säätää valoa henkilökohtaisten mieltymysten mukaan ja tehdä siitä viihtyisämpi. Nykyään kaikki valonlähteet eivät ole himmennettävissä, mutta klassiselle himmennykselle on lukuisia uusia vaihtoehtoja - jopa ilman ulkoisen himmentimen asentamista.
Monissa nykyaikaisissa LED-tuotteissa et tarvitse ulkoista himmennintä tai älypuhelinta - kaikki tekniikka on valonlähteessä. Easydim-, Simply Dim- tai 3-Step-Dim-tekniikan kaltaisilla tekniikoilla varustettuja lamppuja ja valoja himmennetään tavallisella seinäkytkimellä ilman älypuhelinta. Toistuva käyttö yksinkertaisesti vaihtaa himmennystasoja.
Valaisimeen asennettu älykäs valonlähde voidaan asettaa haluttuun kirkkauteen milloin tahansa ilman lisähimmennintä.
Luo valoskohtauksia omilla väreilläsi
Älykotituotteesta riippuen RGB-huoneen eri värejä voidaan käyttää valaistuskohtausten asettamiseen, jotka menevät paljon pidemmälle kuin klassinen himmennys.
Himmennys langattomalla seinäkytkimellä
Älykkäät seinäkytkimet toimivat langattomasti pariston avulla tai jopa kokonaan ilman virtalähdettä, ja niitä käytetään kuten seinähimmennintä tai kaukosäädintä.
Himmennys kannettavalla kaukosäätimellä
Monia älykkäitä valonlähteitä voidaan käyttää myös järjestelmäkohtaisella kaukosäätimellä (sisältyy tai on saatavana erikseen tuotteesta riippuen), joka on vaihtoehto älypuhelimelle.
FAQ: Usein kysytyt kysymykset himmennyksestä
Voiko mitä tahansa lamppua himmentää?
Aiemmin hehkulamppuja ja halogeenilamppuja voitiin helposti himmentää ulkoisella himmenninlaitteella tai integroidulla himmenninlaitteella - esimerkiksi lattiavalaisimessa. Nykyiset LED-valonlähteet on nimenomaisesti merkittävä himmennettäviksi, ja niihin tarvitaan sopiva LED-himmennin.
Voit selvittää artikkelin yksityiskohdista, onko lamppu himmennettävissä vai ei. Tieto "himmennettävissä: kyllä" löytyy tuotetiedoista ja itse lampun pakkauksesta.
Miten klassinen elektroninen himmennin asennetaan?
Himmentimiä käytetään valonlähteiden kirkkauden säätämiseen. Klassinen himmennin asennetaan pysyvästi seinään ja korvaa tavallisen seinäkytkimen. Tämäntyyppinen himmennin voidaan asentaa suhteellisen helposti jälkiasennuksena. Suosittelemme kuitenkin, että otat yhteyttä sähköasentajaan, kun työskentelet sähköjärjestelmien parissa, sillä niiden virheellinen käsittely voi aiheuttaa hengenvaaran.
Kun ostat klassista himmennintä, on tärkeää varmistaa, että se sopii valonlähteeseen. Nykyään kyseessä on yleensä LED-himmennin, eli himmennettävien LED-lamppujen ja -valaisimien kanssa käytettäväksi suunniteltu takareunahimmennin (tai harvemmin etureunahimmennin). Joissakin LED-himmenninlaitteissa voit myös kätevästi valita myöhemmin, haluatko käyttää etu- vai takareunan vaiheohjausta.
Mitä eroa on kiertohimmennin ja kosketushimmennin?
Kiertohimmentimen avulla kiertosäädintä voidaan kääntää portaattomasti haluttuun kirkkauteen. Paina kytkeäksesi lampun päälle tai pois päältä. Kosketushimmentimellä kirkkautta säädetään painamalla keinukytkintä ja pitämällä sitä painettuna. Tuotteissa on yleensä muistitoiminto, joka säilyttää himmennystason.
Miksi himmennettävä LED-valaisimeni humisee ja välkkyy?
Valonlähteen välkkyminen himmennettäessä johtuu usein siitä, että on käytetty väärää himmennintä. Valonlähteen artikkelin tiedot paljastavat, mitä himmennintä voidaan käyttää. Jos olet epävarma, asiakaspalvelumme auttaa mielellään.
Mitä tapahtuu, kun ei-himmennettäviä LED-valoja himmennetään?
Tässä tapauksessa himmennin ja valonlähde voivat vaurioitua. Valonlähde alkaa todennäköisesti myös välkkyä ja vilkkua, ei syty lainkaan tai pettää ennenaikaisesti.
Toimivatko jo asennetut himmentimet myös älykkäiden valonlähteiden kanssa?
Ei, älykkäiden lamppujen ja valaisimien osalta kotitalousasennuksessa olevat himmentimet on poistettava, jotta älykkäät tuotteet eivät vahingoitu.
Mitä himmennin ei sisälly / himmennin sisältyy valaisimiin?
Jos artikkelin tiedoissa mainitaan paitsi "himmennettävissä: kyllä" myös "himmennin: sisältyy", täydellinen himmennystekniikka on sisäänrakennettu lamppuun tai valaisimeen. Ulkoiset himmentimet ovat siksi tarpeettomia.
Mitä ovat etureunan vaiheohjaushimmennin ja takareunan vaiheohjaushimmennin?
Vaiheen katkaisuhimmennin ja vaihehimmennin eroavat toisistaan sen suhteen, mille lampputyypeille ne soveltuvat. Molemmat tuotteet soveltuvat vaihtovirralle. Etummainen vaiheohjaus (merkintä L himmenninlaitteessa) soveltuu induktiivisille kuormille, esim. jos virtapiiriin on kytketty tavanomainen muuntaja, ja himmennettäville energiansäästölampuille. Vaiheen katkaisun säätö (merkintä C himmennimessä) soveltuu kapasitiivisille kuormille, esim. jos virtapiiriin on kytketty elektroninen muuntaja.
R-merkinnällä varustetut himmentimet soveltuvat puhtaasti ohmisille kuormille, esim. hehku- tai halogeenilampuille. "Yleishimmennin" - RC, RL tai RLC - on yhteensopiva useiden eri tyyppien kanssa, ja joissakin tapauksissa se tunnistaa itse, mikä kuorma on kytketty. Hehkulamppuja ja suurjännitehalogeenilamppuja voidaan himmentää R-, L- ja C-himmenninlaitteilla, pienjännitehalogeenilamppuja L- (perinteinen muuntaja) tai C-himmenninlaitteilla (elektroninen muuntaja) muuntajasta riippuen. LED-lamput ja -valaisimet voidaan usein himmentää etu- tai takareunan vaihehimmenninten avulla.
Valaisimessa on integroitu himmennin, miten löydän oikean valonlähteen?
Himmennystekniikka on usein integroitu suoraan valaisimeen, eikä ylimääräistä himmennintä tarvita. Jos valonlähde on kiinteästi integroitu valaisimeen, mitään muuta ei tarvitse ottaa huomioon. Jos valonlähde on vaihdettavissa, korvaava valonlähde on kuitenkin sovitettava himmentimeen, joka vaihtelee valaisimittain. Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään oikean valonlähteen valinnassa.
Minulla on seinähimmennin, miten löydän oikean valonlähteen?
Jos himmennin on jo asennettu, himmennintyyppi määrittää, mitä valonlähdettä voidaan käyttää. Jos olet epävarma, sähköasentajasi tai asiakasneuvontamme auttaa sinua mielellään oikean valonlähteen valinnassa. Ihannetapauksessa sinulla olisi oltava yleispätevä LED-himmennin, jonka avulla voit valita etureunan ja takareunan vaiheohjauksen välillä ja joka on helposti yhteensopiva himmennettävien LED-lamppujen kanssa (mutta ei älykkäiden kodin lamppujen kanssa).
Minulla ei ole seinähimmennintä eikä himmennettävää valaisinta, miten voin jälkiasentaa himmennyksen nopeasti ja helposti?
Jos himmennintä ei ole asennettu eikä yhdessäkään valaisimessa ole sisäänrakennettua himmennintä, himmennin on erityisen helppo asentaa jälkiasennuksena: älykkäillä valonlähteillä. Niitä ohjataan joko älypuhelimella, kaukosäätimellä tai langattomalla seinäkytkimellä. Jälkimmäinen voidaan yleensä kiinnittää seinään liimanauhojen avulla, ja se toimii samalla tavalla kuin klassinen seinähimmennin.
Mitä WarmGlow, GlowDim, DimTone, DimToWarm ja Sunset Dimming tarkoittavat LED-lampuissa?
Hehkulamput ja halogeenilamput säteilevät lämpimämpää valoa, kun niitä himmennetään: volframihehkulangan lämpötila laskee, jolloin valossa on enemmän punaista komponenttia. Tavallinen himmennettävä LED-lamppu säilyttää kuitenkin värilämpötilansa. Vaikutelman luomiseksi on olemassa erityisiä himmennettäviä LED-lamppuja, joiden nimet ovat valmistajasta riippuen WarmGlow, DimTone, GlowDim, Dim to Warm tai Sunset Dimming.
Näissä LED-valaisimissa on yleensä lisäksi punaisia LED-valoja, jotka himmennettäessä kirkastuvat lämpimänvalkoisiin LED-valoihin verrattuna ja antavat siten punaisempaa valoa. Värilämpötilan spektri vaihtelee tuotteittain.
Löydät meidät myös:
Yliviivatut hinnat nettilamppu.fi-verkkokaupassa ovat valmistajan suosittelemia vähittäismyyntihintoja.
Kaikkien tuotteiden hinnat on ilmoitettu euroina, sisältäen ALV 25,5 % ja ilman toimituskuluja.