Kodin valaistuskonseptit
Huonekalujen, värien ja materiaalien lisäksi myös valaistuksella on tärkeä rooli viihtyvyyden luomisessa, kun sisustat taloa tai asuntoa. Jos olet rakennus- tai kunnostusvaiheessa, voit aktiivisesti vaikuttaa valaistuskonseptin tuleviin mahdollisuuksiin ilmoittamalla (sisustus)arkkitehdille tai sähköasentajalle omista vaatimuksistasi. Riittävät katto- ja seinäliitännät sekä pistorasiat luovat hyvän pohjan joustavalle valaistuskonseptille. Mutta vaikka oman valmiin talosi, osakehuoneistosi tai vuokra-asuntosi liitännät olisivat kiinteät, voit maksimoida hyvän olon valaistuksen älykkäällä valaistuskonseptilla, joka koostuu perusvalaistuksesta, vyöhykevalaistuksesta ja tunnelmavalaistuksesta, sekä oikeilla valaisimilla.
Mikä on valaistuskonsepti?
Niin asuintiloissa kuin ulkotiloissakin on tärkeää, että valon suuntaus on täydellinen ja että se on mahdollisimman miellyttävä. Lisäksi valoa on oltava riittävästi myös erityistoimintoja, kuten lukemista tai työskentelyä varten. Hyvässä valaistuskonseptissa yhdistyvät siis suora valo ja epäsuora valaistus, jotta valaistusolosuhteet olisivat aina parhaat mahdolliset.
Nykyään valaisimet eivät kuitenkaan ole enää vain toiminnallisia kirkkauden lähteitä: valaisimen muotoilu voidaan mukauttaa henkilökohtaiseen sisustustyyliin valtavan valikoiman sisustustrendien ja suosittujen asumismuotojen ansiosta, jotka vaihtelevat nykyaikaisesta scandiin, maalaistaloon tai klassisesta vintageen.
Moderni valaistuskonsepti omille neljälle seinällesi yhdistää erilaisia valonlähteitä, jotka sopivat henkilökohtaiseen sisustustyyliisi ja tarjoavat aina oikean valon joka tilanteeseen.
Älykäs valaistuskonsepti on nykyään helpompi toteuttaa kuin koskaan ennen. Alkuun tarvitaan vain älykäs LED-valonlähde tai yleensä älykäs valaistustuote, jossa on kiinteästi asennettu LED-valaistustekniikka.
Mikä on tärkeää hyvän valaistuksen kannalta rakennusvaiheessa?
Valaistuksen suunnittelu on arkkitehdin tai erikseen tilatun sisustussuunnittelijan tehtävä. Sähköasentaja huolehtii suunniteltujen liitäntöjen asennuksesta. Rakennuksen omistajana voit ja sinun pitäisi kuitenkin tarkastella suunnitelmia riittävän aikaisessa vaiheessa, jotta voit myöhemmin toteuttaa hyvän valaistuskonseptin. Tämän saavuttamiseksi rakennuksen omistajan olisi mietittävä valaistussuunnittelua jo varhaisessa vaiheessa pohjapiirustusten perusteella. Tähän sisältyy muun muassa seuraavia näkökohtia:
- Päivänvalon määrä huonetta kohti: Onko huoneita, joihin ei pääse päivänvaloa tai joissa on erityinen keinovalontarve pienten ikkunoiden tai suuntauksen vuoksi?
- Pitäisikö joihinkin huoneisiin asentaa alakatto, jotta niihin voitaisiin asentaa valonheittimet?
- Onko olohuoneisiin suunniteltu seinäyhteyksiä, jotta sisätiloihin saataisiin monipuolinen valaistuskonsepti?
- Onko käytettävissä riittävästi pistorasioita kaikkien sähkölaitteiden kytkemistä varten ja onko mahdollista lisätä pöytä- ja lattiavalaisimia milloin tahansa? Tämä on erityisen tärkeää suunniteltujen sohvien, nojatuolien ja työskentelyalueiden läheisyydessä, mutta myös kulkuväylillä, kuten käytävällä.
- Ulkoalue vaatii laajaa suunnittelua. Tässä yhteydessä on harkittava upotettavien valaisimien liitäntävaihtoehtoja sekä polku- ja sokkelivalaisimia ja julkisivun seinäliitäntöjä. Katettujen ulkotilojen alla olevat katto- ja riippuvalaisimet ovat hyvin nykyaikaisia, ja ne olisi siksi otettava huomioon suunnittelussa.
- Älykkäät valaistuskonseptit eivät useinkaan ole sidoksissa talon sähköasennuksiin. On kuitenkin olemassa myös langallisia järjestelmiä. Älykkäitä koteja voi siis alkaa miettiä jo rakennusvaiheessa.
Millaisia valaistustyyppejä on olemassa?
Hyvässä valaistuskonseptissa yhdistyvät aina nämä kolme valaistuksen perustyyppiä. Tämä tekee valaistuskonseptista monipuolisen, sovellussuuntautuneen ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä harmonisen ja houkuttelevan.
Tunnetaan myös nimellä yleisvalaistus. Tällä tarkoitetaan yhtä tai useampaa valonlähdettä, jotka tuottavat tasaisen ja kattavan kirkkauden. Parhaita esimerkkejä ovat riippuvalaisimet ja kattovalaisimet.
Tunnetaan myös nimellä aluevalaistus. Tällä tarkoitetaan valonlähteitä, jotka antavat enemmän valoa tiettyyn paikkaan tiettyjä toimintoja varten. Yksi esimerkki on kaarivalaisimien suora valo.
Tunnetaan myös nimellä koristevalaistus. Tällä tarkoitetaan valonlähteitä, joita ei käytetä ensisijaisesti kirkkauden tuottamiseen vaan tunnelman parantamiseen. Yksi esimerkki on LED-nauhojen tai pöytävalaisimien epäsuora valo.
Mikä valo sopii asuintiloihin?
Jotta voit päättää, mikä valonlähde (tai kiinteästi asennetuilla LED-valaisimilla varustettu valaisin) soveltuu erityisen hyvin tiettyyn huoneeseen, on syytä tarkastella valonlähteen tärkeimpiä ominaisuuksia. Kaikki nämä tiedot ovat lampun tai valaisimen tuotetiedoissa.
Kaikki valkoinen ei ole samanlaista. Valon väri, joka tunnetaan myös nimellä värilämpötila, ilmaisee, kuinka lämpimäksi tai kylmäksi tietyn valonlähteen valo koetaan. Lämmin valo <3 300 kelviniä käytetään yleensä olohuoneissa. Työskentelyyn käytetään valkoista yleisvaloa (3 300-5 300 kelviniä). Kylmää, niin sanottua päivänvalon valkoista valoa käytetään pääasiassa kodinhoitohuoneissa.
Valonlähteen värintoisto määrittää, toistetaanko kaikki huoneen värit täydellisesti. Tämä mitataan CRI-arvolla. CRI-arvo 100 vastaa toistoa päivänvalo-olosuhteissa. CRI >80 on erittäin suositeltava asuintiloihin, ja sillä on näkyvästi myönteinen vaikutus esimerkiksi sisustukseen, seinien väreihin, vaatteisiin, kuviin ja ruokaan.
Valonlähteen kirkkaus lasketaan nyt wattien sijasta lumeina. Arvo on aina ollut olemassa, mutta wattimäärä on vakiintunut jokapäiväiseen elämään. Etuna on se, että valonlähde voi nykyään viitata hehkulamppuihin vertailuarvon muodossa - 800 lumenia vastaa esimerkiksi vanhaa 60 watin hehkulamppua. Asuintiloihin suositellaan 100-150 lumenia neliömetriä kohti.
Miten valaisen huoneeni oikein?
Olohuoneessa kattovalaisimet, moniliekkiset kattospotit tai LED-paneelit tarjoavat suuren alueen yleisvalaistuksen. Koristetarkoituksiin käytettävien seinävalaisimien liitäntöjen lisäksi myös pöytävalaisimien ja jalkalamppujen pistorasiat ovat tärkeitä. Kattopesuvalaisimet, joissa on lukuvalo, tarjoavat viihtyisää epäsuoraa ja suoraa valoa lukemista varten. Tunnelmaa luovat esimerkiksi LED Stripes.
Tutkimuksessa on tärkeää yhdistää kirkas yleisvalaistus ja joustavasti säädettävä, mieluiten himmennettävä aluevalaistus. Ammattimaisissa toimistoissa käytetään usein tavallisia toimistovalaisimia, joissa on joskus sekä suora että epäsuora valo. Kotona taas käytetään usein kattovalaisimia, upotettavia valonheittimiä ja pöytävalaisimia.
Moniliekkisiä kattovalaisimia käytetään kylpyhuoneessa valaisemaan kylpyhuoneen jokaista nurkkaa. Lisäksi peilissä on usein peilivalaistus, jota varten tarvitaan seinäliitännät. Kylpyhuoneen valaisimien on täytettävä kosteussuojausta koskevat erityisvaatimukset, ja siksi niillä on oltava korkea IP-suojausluokka suoja-alueesta riippuen. Yksi esimerkki ovat IP68-luokan upotettavat valaisimet suihku- ja kylpyammealueelle: ne on suojattu siltä, että ne ovat jatkuvasti veden alla.
Klassinen valonlähde ruokailutilan valaisemiseen on riippuvalaisin, jonka muoto, koko ja useat liekit ovat linjassa ruokapöydän mittojen kanssa. Yksi esimerkki on moniliekkinen riippuvalaisin, joka on rivissä pitkänomaisen pöydän päällä. Valaistuskonseptista tulee hyvin monipuolinen, kun ruokasalissa käytetään seinävalaisimia, jotka antavat miellyttävää, epäsuoraa valoa vaihtoehtona riippuvalaisimille. Kaappien kalustevalot luovat tyylikästä tunnelmaa.
Valoisa kattovalaisin antaa makuuhuoneeseen valoa, joka helpottaa orientoitumista, pukeutumista ja muuta. Valo on kuitenkin usein liian kirkas iltaisin, ja siksi sitä täydennetään yöpöytälampuilla tai kiinteästi asennetuilla seinävalaisimilla, joissa on joskus myös lukuvalo. Jos suunnittelet kattopistorasioita riippuvalaisimille, ne voidaan ripustaa tyylikkäästi sängyn kummallekin puolelle. Voit alkaa miettiä unelmiesi makuuhuonetta ja sen valaistuskonseptia jo rakennusvaiheessa.
Keittiön yleisvalaistuksessa käytetään nykyaikaisia LED-paneeleita, moniliekkisiä kattospotteja, kattovalaisimia tai riippuvalaisimia, jotka antavat valoa laajalle alueelle. Koska keittiössä on monia kulmia keittiökaappien vuoksi ja siellä työskennellään monissa eri asennoissa, kalustevaloja käytetään valaisemaan työtasoja. Riippuvalaisimien käyttö tiskin yläpuolella on erittäin tyylikästä.
Ulkoalueen valaistuskonseptit
Puutarhan valaistuskonseptit ovat hyvin erilaisia ja riippuvat sijainnista. Kuten kosteissa tiloissa sisätiloissa, myös ulkotiloissa on tärkeää varmistaa, että IP-suojausluokka vastaa asennuspaikkaa. Epäselvissä tapauksissa asiakaspalvelumme on aina käytettävissäsi vastaamaan kysymyksiisi.
Kaupallisten hankkeiden valaistuskonseptit
Kaupallisten hankkeiden valaistussuunnittelu ei perustu ainoastaan yksittäiseen yritysidentiteettiin vaan myös käytettävissä olevaan budjettiin ja oikeudellisiin normeihin. Ammattimaista valaistussuunnittelua käytetäänkin ravintola-, hotelli-, myymälä- ja messuvalaistuksessa sekä muilla alueilla, kuten oppilaitoksissa tai julkisissa tiloissa. Asiantuntevat ja kokeneet valaistussuunnittelijamme ovat valmiita vastaamaan kaikkiin haasteisiin.