Kodin valaistuskonseptit
Tasapainoinen valo jokaiseen huoneeseenNerokkaat valaistuskonseptit maksimaaliseen asumismukavuuteen - ja optimaalisiin työolosuhteisiin. Jopa rakentamis- tai kunnostusvaiheessa oikeat päätökset voivat määrittää täydellisen valaistuskonseptin suunnan. Arkkitehti tai sähköasentaja toteuttaa mielellään henkilökohtaiset toiveesi. Onko kaikki jo valmiina vai onko uusia sähköliitäntöjä vain vähän, esim. vuokra-asunnoissa? Ei hätää: harkitulla valaistuskonseptilla ja perus-, vyöhyke- ja tunnelmavalaistuksen älykkäällä käytöllä voit luoda kotiisi ihanan hyvän olon tunnelman.
Millaisia valaistustyyppejä on olemassa?
Hyvässä valaistuskonseptissa yhdistyvät aina kolme valaistuksen perustyyppiä. Tämä tekee valaistuskonseptista tasapainoisen, sovelluskohtaisen ja viimeisenä muttei vähäisimpänä harmonisen ja houkuttelevan.
Tunnetaan myös nimellä yleisvalaistus. Tätä termiä käytetään kuvaamaan kaikkia valonlähteitä, jotka tuottavat tasaisen ja laajan alueen kirkkauden. Esimerkkejä ovat riippuvalaisimet ja kattovalaisimet.
Tunnetaan myös nimellä alueiden valaistus. Tällä tarkoitetaan valonlähteitä, jotka tarjoavat enemmän valoa tiettyihin toimintoihin. Yksi esimerkki on kaarivalaisimien suora valo.
Tunnetaan myös nimellä accent lighting. Tällä tarkoitetaan valonlähteitä, jotka eivät ensisijaisesti tuota kirkkautta vaan pikemminkin parantavat tunnelmaa. Yksi esimerkki on LED-nauhojen epäsuora valo.
Suositukset hyvää yleisvalaistusta varten
Suositukset hyvää aluevalaistusta varten
Suosituksia hyvästä aksentti valosta
Mikä on valaistuskonsepti?
Sekä virheetön suuntaus että paras hyvän olon valo ovat tärkeitä asuintiloissa ja ulkona. Lisäksi on oltava riittävä valaistusvoimakkuus erityistoimintoja, esimerkiksi lukemista tai työskentelyä varten. Suoraa valoa ja epäsuoraa valaistusta yhdistetään siis valaistuskonseptissa, jotta valaistusolosuhteet olisivat parhaat mahdolliset kaikkina aikoina ja kaikkialla.
Eikä siinä vielä kaikki: nykyaikaiset valaisimet eivät ole vain toimivia, vaan ne ovat todellisia sisustusesineitä, joilla on tyyliä ja luonnetta. minimalistisesta skandiin ja vintageen: Valaistus mukautuu henkilökohtaiseen asumistyyliisi ja yksilölliseen makuusi.
Moderni valaistuskonsepti omille neljälle seinällesi yhdistää erilaisia valonlähteitä, jotka sopivat henkilökohtaiseen sisustustyyliisi ja tarjoavat aina oikean valon joka tilanteeseen.
Nykyään älykkäät valaistuskonseptit eivät useinkaan ole sidoksissa talon sähköasennuksiin. Alkuun tarvitset vain älykkään LED-lampun tai älykkään LED-valon.
Mitä minun pitäisi varoa rakennusvaiheen aikana?
Valaistuksen suunnittelu on arkkitehdin tai erikseen tilatun sisustussuunnittelijan tehtävä. Sähköasentaja huolehtii suunniteltujen liitäntöjen asennuksesta. Rakennuksen omistajana voit ja sinun pitäisi tarkastella suunnitelmia jo varhaisessa vaiheessa, jotta voit myöhemmin toteuttaa hyvän valaistuskonseptin.
Tärkeimmät kysymykset:
- Onko huoneita, joihin ei pääse päivävaloa tai joissa tarvitaan erityisesti keinovaloa pienten ikkunoiden tai sijainnin vuoksi?
- Pitäisikö joihinkin huoneisiin asentaa alakatto**, jotta niihin voitaisiin asentaa valonheittimet?
- Suunnitellaanko asuintiloihin seinäyhteyksiä sisätilojen valaistuskonseptin monipuolistamiseksi?
- Onko pistorasioita riittävästi kaikkien sähkölaitteiden kytkemistä varten, mukaan lukien pöytä- ja lattiavalaisimet sohvien, nojatuolien tai työskentelyalueiden läheisyydessä?
- Ulkoalue edellyttää laajaa suunnittelua. Tässä yhteydessä on harkittava upotettavien valaisimien liitäntävaihtoehtoja sekä polku- ja sokkelivalaisimia ja julkisivun seinäliitäntöjä. Katettujen ulkotilojen alla olevat katto- ja riippuvalaisimet ovat hyvin nykyaikaisia, ja ne olisi siksi otettava huomioon suunnittelussa.
Valaistusalan asiantuntemus valaistuskonseptien kaikissa osa-alueissa
Jotta voit päättää, mikä valonlähde (tai kiinteästi asennetuilla LED-valaisimilla varustettu valaisin) soveltuu erityisen hyvin tiettyyn huoneeseen, kannattaa tarkastella valonlähteen tärkeimpiä ominaisuuksia.
Kaikki valkoinen ei ole samanlaista. Valon väri, joka tunnetaan myös nimellä värilämpötila, ilmaisee, kuinka lämpimäksi tai kylmäksi tietyn valonlähteen valo koetaan. Lämmin valo <3 300 kelviniä käytetään yleensä olohuoneissa. Työskentelyyn käytetään valkoista yleisvaloa (3 300-5 300 kelviniä). Kylmää, niin sanottua päivänvalon valkoista valoa käytetään pääasiassa käyttötiloissa.
Valonlähteen värintoisto määrittää, toistetaanko värit realistisesti keinovalossa. Tätä kutsutaan CRI-arvoksi. CRI-arvo 100 vastaa toistoa päivänvalo-olosuhteissa. CRI >80 suositellaan asuintiloihin. Tämä vaikuttaa näkyvästi myönteisesti sisustukseen, seinien väreihin, vaatteisiin, kuviin ja ruokaan.
Nyt valonlähteen kirkkauden määrittämiseksi käytetään wattien sijasta lumeneita. Nykyaikaiset valonlähteet ovat yhä energiatehokkaampia, joten ne tuottavat yhä enemmän kirkkautta pienemmällä watin teholla. Tämä suhde oli vakio hehkulampuilla. Lumen-arvo antaa luotettavaa tietoa yksittäisestä valonlähteestä. Asuintiloihin suositellaan 100-150 lumenia neliömetriä kohti.
Kaikkien huoneiden valaistuskonseptit
Olohuoneessa kattovalaisimet, moniliekkiset kattospotit tai LED-paneelit tarjoavat suuren alueen yleisvalaistuksen. Koristetarkoituksiin käytettävien seinävalaisimien liitäntöjen lisäksi myös pöytävalaisimien ja jalkalamppujen pistorasiat ovat tärkeitä.Kattopesuvalaisimet, joissa on lukuvalo, tarjoavat viihtyisää epäsuoraa ja suoraa valoa lukemista varten. Tunnelmaa luovat esimerkiksi LED Stripes.
Tutkimuksessa on tärkeää yhdistää kirkas yleisvalaistus ja joustavasti säädettävä, mieluiten himmennettävä aluevalaistus. Ammattimaisissa toimistoissa käytetään usein tavallisia toimistovalaisimia, joissa on joskus sekä suora että epäsuora valo. Kotona taas käytetään usein kattovalaisimia, upotettavia valonheittimiä ja pöytävalaisimia.
Kylpyhuoneessa käytetään kattovalaisimia, jotka valaisevat kylpyhuoneen jokaista nurkkaa. Lisäksi peilissä on usein peilivalaistus, jota varten tarvitaan seinäliitännät. Kylpyhuoneen valaisimien on täytettävä kosteussuojausta koskevat erityisvaatimukset, ja siksi niillä on oltava korkea IP-suojausluokka suoja-alueesta riippuen. Esimerkkinä voidaan mainita IP68-luokan upotettavat valaisimet suihku- ja kylpyammealueelle: ne on suojattu vedessä pysyvältä upottamiselta.
Klassinen valonlähde ruokailutilan valaisemiseen on riippuvalaisin, jonka muoto, koko ja useat liekit ovat linjassa ruokapöydän mittojen kanssa. Yksi esimerkki on moniliekkinen riippuvalaisin, joka on rivissä pitkänomaisen pöydän päällä. Valaistuskonseptista tulee hyvin monipuolinen, kun ruokasalissa käytetään seinävalaisimia, jotka antavat miellyttävää, epäsuoraa valoa vaihtoehtona riippuvalaisimille. Kalustevalot kaappien sisällä, päällä ja alla luovat tyylikästä tunnelmaa.
Valoisa kattovalaisin antaa makuuhuoneeseen valoa, joka helpottaa orientoitumista, pukeutumista ja muuta. Valo on kuitenkin usein liian kirkas iltaisin, ja siksi sitä täydennetään yöpöytälampuilla tai kiinteästi asennetuilla seinävalaisimilla, joissa on joskus myös lukuvalo. Jos suunnittelet kattopistorasioita riippuvalaisimille, ne voidaan ripustaa tyylikkäästi sängyn kummallekin puolelle. Voit alkaa miettiä unelmiesi makuuhuonetta ja sen valaistuskonseptia jo rakennusvaiheessa.
Keittiön yleisvalaistuksessa käytetään nykyaikaisia LED-paneeleita, moniliekkisiä kattospotteja, kattovalaisimia tai riippuvalaisimia, jotka antavat valoa laajalle alueelle. Koska keittiössä on monia kulmia keittiökaappien vuoksi ja ihmiset työskentelevät monissa eri asennoissa, kalustevaloja käytetään valaisemaan työtasoja. Riippuvalaisimien käyttö tiskin yläpuolella on erittäin tyylikästä.
Ulkoalueen valaistuskonseptit
Puutarhan valaistuskonseptit ovat hyvin erilaisia ja riippuvat sijainnista. Kuten kosteissa tiloissa sisätiloissa, myös ulkotiloissa on tärkeää varmistaa, että IP-suojausluokka vastaa asennuspaikkaa.
Kaupallisten hankkeiden valaistuskonseptit
Kaupallisten hankkeiden valaistussuunnittelu perustuu paitsi yksittäiseen yritysidentiteettiin myös käytettävissä olevaan budjettiin ja lainsäädännön vaatimuksiin. Ammattimaista valaistussuunnittelua** käytetään siksi ravintola- ja hotellialan, myymälöiden ja messujen valaistuksessa sekä muissa tiloissa, kuten oppilaitoksissa tai julkisissa tiloissa. Asiantuntevat ja kokeneet valaistussuunnittelijamme ovat valmiita vastaamaan kaikkiin haasteisiin.