Museon valaistus

Museon valaistus

Ammattimainen valaistussuunnittelu poikkeuksellisia näyttelytuloksia varten

Hyvä museovalaistus innostaa kävijöitä heti ensimmäisestä hetkestä lähtien. Räätälöidyt taideteokset ja näyttelyesineet luovat esteettisen ja houkuttelevan ympäristön. Tämä parantaa kävijäkokemusta, parantaa mainetta ja lisää kävijämääriä.

Museoiden ja gallerioiden valaistus on erityisen haastava tehtävä, sillä siinä on täytettävä sekä konservointivaatimukset että organisaation reunaehdot ja suunnitteluvaatimukset. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä asiana on, että valaistuskonseptin on oltava taloudellinen ja näin ollen toimijoiden kannalta kestävä.

Museon hyvän valaistussuunnittelun edut

  • Näyttelyesineiden realistinen, esteettinen ja taiteellinen esitystapa.
  • Suojaus valolle altistumisen aiheuttamilta mahdollisilta vaurioilta.
  • Taloudelliset hyödyt energiatehokkaiden LED-valaistusratkaisujen ansiosta

Nettilamppu.fiValaistusprojektisi kanssa

Museon hyvin suunniteltu valaistuskonsepti valaisee näyttelyesineet niiden alkuperäisessä värissä ja ilman valon aiheuttamaa vaurioriskiä. Oikeanlainen valaistus estää varjojen muodostumisen - paitsi lavastustarkoituksessa - sekä häiritsevän häikäisyn ja heijastukset.

Nettilamppu.fi Luota valaistussuunnittelun asiantuntijoihin, joilla on laaja kokemus alalta.

Valaistussuunnittelu

Museon valaistukseen tarkoitetut lamput ja valaisimet

Kiskojärjestelmät

Kiskojärjestelmät ovat ihanteellisia suuriin näyttelytiloihin. Yksi kiskojärjestelmän eduista on sen joustavuus, sillä valaisimet voidaan mukauttaa muuttuviin tai uudelleen sijoitettuihin näyttelyesineisiin milloin tahansa ilman, että niitä tarvitsee asentaa uudelleen. Toinen etu on, että koko kiskojärjestelmä vaatii vain yhden virtaliitännän.

Yksi patteri

Kattoon asennettavia yksittäisiä valonheittimiä käytetään yleensä pienen määrän kuvien ja näyttelyesineiden kohdennettuun valaisemiseen. Niiden etuna on, että ne voidaan kohdistaa tarkasti. Erityisen suositeltavia ovat LED-valaistustekniikalla varustetut yksittäiset valonheittimet. Ne ovat erittäin energia- ja kustannustehokkaita, niiden käyttöikä on pitkä ja niiden värintoisto-ominaisuudet ovat hyvät tai erittäin hyvät. Koska yksittäiset valonheittimet vaativat erillisen virtaliitännän, on suositeltavaa suunnitella valaistus tarkasti etukäteen.

Seinänpesukone

Seinäpesurit ovat ihanteellisia yleisvalaistukseen. Jos ne asennetaan gallerioihin, ne voidaan asentaa kuvien yläpuolelle tai viereen, mikä korostaa taideteosta. LED-valojen avulla seinäpesurit tarjoavat parhaan energiatehokkuuden ja alhaisimmat huoltovaatimukset, sillä valonlähdettä ei tarvitse vaihtaa tai sitä ei tarvitse vaihtaa koskaan.

LED-kuvavalo

Kuvavalot luovat näyttämön yksittäisille taideteoksille. Ne asennetaan joko seinälle valaisemaan pysyviä tai vaihtuvia maalauksia tai suoraan maalauksen kehykseen. Kuvavalaisimia on saatavana perinteisinä malleina, jotka antavat kuville klassisen esteettisen ilmeen. On kuitenkin olemassa myös lukuisia moderneja, minimalistisia ulkoasuja, jotka jäävät kuvan taakse. Kuvavalaisimia ei välttämättä tarvitse kytkeä virtalähteeseen - monet tuotteet ovat paristokäyttöisiä, joten ne voidaan myös myöhemmin integroida joustavasti valaistuskonseptiin.

Museoiden ja gallerioiden valaistusta koskevat vaatimukset

Museoiden ja gallerioiden hyvässä valaistuskonseptissa yhdistyvät huoneen tasainen yleisvalaistus ja korostusvalaistus, joka kohdistuu suoraan taideteoksiin ja näyttelyesineisiin. Kävijäkokemus sekä taiteellinen ja kuratoriaalinen ajatus ovat keskeisellä sijalla. Kaikissa hyvissä valaistuskonsepteissa hyödynnetään erilaisia valaistusratkaisuja järkevässä yhdistelmässä.

Tehokas lavastus
Tehokas lavastus

Näyttelyesineitä voidaan esitellä tehokkaasti käyttämällä kohdennettua korostusvalaistusta eli valonheittimiä ja seinäpesureita. Ne herättävät myös kävijöiden huomion.

Yksilöllisyys ja sopeutumiskyky
Yksilöllisyys ja sopeutumiskyky

Museoiden ja gallerioiden valaistus on sovitettava yksilöllisesti näyttelyesineiden erityisvaatimuksiin ja tilaolosuhteisiin. Jokainen näyttelykonsepti edellyttää räätälöityä valaistusratkaisua.

Esineiden miellyttävä katselu
Häiritsevien varjojen välttäminen

Häiritseviä varjoja on ehdottomasti vältettävä museovalaistuksessa. Valonlähteiden oikea sijoittelu ja sopivan valaistustekniikan valinta ovat olennaisen tärkeitä, jotta näyttelyesineet voidaan valaista tasaisesti.

Esineiden miellyttävä katselu
Esineiden miellyttävä katselu

Näyttelyesineitä voidaan esitellä tehokkaasti käyttämällä kohdennettua korostusvalaistusta eli valonheittimiä ja seinäpesureita. Ne herättävät myös kävijöiden huomion.

Uskollinen edustus
Täydellisesti lavastetut maalaukset

Museoiden ja gallerioiden valaistus on sovitettava yksilöllisesti näyttelyesineiden erityisvaatimuksiin ja tilaolosuhteisiin. Jokainen näyttelykonsepti edellyttää räätälöityä valaistusratkaisua.

Uskollinen edustus
Uskollinen edustus

Häiritseviä varjoja on ehdottomasti vältettävä museovalaistuksessa. Valonlähteiden oikea sijoittelu ja sopivan valaistustekniikan valinta ovat olennaisen tärkeitä, jotta näyttelyesineet voidaan valaista tasaisesti.

Museovalaistuksen eri käyttöalueet

Näyttelytilan valaistus
Näyttelytilan valaistus

Näyttelytilan valaisemiseen käytetään erilaisia valaistuskonsepteja. Tähän sisältyy hajavaloa, hajavaloa ja/tai epäsuoraa valoa, jolla luodaan huoneeseen yhtenäinen tunnelma. Hajavalon jakautuminen tarkoittaa, että häiritseviä varjoja syntyy vain vähän tai ei lainkaan, jolloin kohteita voidaan tarkastella selkeästi ja häiriöttä. Valaistusta suunniteltaessa on otettava huomioon seinien ja kattojen värit, sillä ne vaikuttavat ilmapiiriin ja valon jakautumiseen suunnittelun tavoin, eikä vähiten heijastavat pinnat. Värillisiä ja tummia seiniä on esimerkiksi "vanhojen mestareiden" näyttelyissä. Hajavalon lisäksi näyttelytilassa on myös esineeseen kohdistettu korostusvalaistus.

Maalausten valaiseminen
Maalausten valaiseminen

Maalausten huolellisesti suunniteltu valaistus lisää taideteosten vaikutusta. Yleis- ja korostusvalaistuksen on oltava sopusoinnussa keskenään. Huoneen hajavalaistus takaa sopivan kirkkauden ja suuntautumisen huoneeseen, kun taas valitut korostukset luovat maalauksen näyttämön ja suuntaavat katsojan katseen. Jokainen taideteos vaatii yksilöllisen valaistuksen, joka korostaa sen erityispiirteitä ja luo halutun tunnelman. Esteettisyyden lisäksi näiden jatkuvasti käytössä olevien valaistusratkaisujen on oltava myös taloudellisesti vakuuttavia.

Vitriinin valaistus
Vitriinin valaistus

Jotkin näyttelyesineet vaativat vitriinin suojaamista, mikä tarkoittaa, että vitriinin ja sen ympäristön valaistukseen on kiinnitettävä huomiota. Näyteikkunoiden valaistukseen sopivat erinomaisesti joustavasti asennettavat LED-nauhat, joiden energiankulutus on alhainen ja valonjako laaja. Pienempiä LED-valonheittimiä voidaan käyttää myös korostamaan tiettyjä esineitä vitriinissä. Jos vitriinissä ei ole omaa valonlähdettä, on tärkeää, että kattovalaistus on sopusoinnussa vitriinin kanssa heijastusten välttämiseksi. On myös suositeltavaa käyttää heijastusta vähentävää lasia vitriineissä ja himmennettäviä valonlähteitä, jotta valoa voidaan säätää tarkasti myös myöhemmin.

Esineiden valaistus
Esineiden valaistus

Esineet, kuten patsaat, valaistaan usein pimeässä, jotta niiden rakenne ja muodot korostuisivat näyttävästi valon ja varjon avulla. Tämä edellyttää mahdollisimman joustavaa valaistusratkaisua. Liikuteltavia valonheittimiä ja raitavalonheittimiä, joissa valo on hyvin tarkennettua, käytetään usein koko kohteen tai vain sen tiettyjen osien valaisemiseen. Katossa oleva valaistusratkaisu tarjoaa eniten vaihtoehtoja kohteen valaisemiseksi. Voidaan käyttää myös valonheittimiä, joiden valokeila on valonheittimestä poiketen suurempi. Näin koko kohde valaistaan tasaisesti.

Ulkovalaistus museoita varten
Ulkovalaistus museoita varten

Ulkovalaistus kiinnittää mahdollisten kävijöiden huomion näyttelyyn, antaa ensivaikutelman ja toimii myös murtosuojana. Konfiguroitavat LED-valaisimet ovat monipuolinen ja energiatehokas valaistusratkaisu. Päivällä niitä voidaan käyttää luomaan kutsuva valaistusilmapiiri. Yöllä erilainen valaistuskonsepti voi aktivoitua automaattisesti, mikä myös pelottaa murtovarkaita. LED-ulkovalaisimet ja maanpinnan valonheittimet ovat suosittuja rakennuksen valaisemiseen alhaalta käsin sekä seinävalaisimet museon julkisivun näyttävään valaisemiseen.

Museon hätävalaistus
Museon hätävalaistus

Museon hätävalaistuksen tarkoituksena on varmistaa sekä museon kävijöiden että henkilökunnan turvallisuus. LED-valaisimet on varustettu erityisillä hätämoduuleilla, joilla varmistetaan, että turvavalaistus toimii myös sähkökatkoksen sattuessa. Näin varmistetaan itsenäinen virransyöttö hätätilanteissa. Lisäksi poistumis- ja pelastusreitit osoittavat merkit mahdollistavat turvallisen evakuoinnin ja vähentävät onnettomuusriskiä ääritilanteissa. Hyvä hätävalaistus auttaa myös vähentämään varkausriskiä.

Maalausten valaiseminen

White Cube kuvaa tilan ja taiteen homogeenista valaistusta. Näin luodaan rauhallinen, yhtenäinen tilavaikutelma, joka ei erota näyttelykohdetta ja ympäröivää tilaa toisistaan valaistuksen osalta. Tässä valaistuskonseptissa käytetään valaisimia, joissa on laaja valokeilakulma ja epäsuora valaistus.

Black Box kuvaa täysin päinvastaista. Pimeässä huoneessa, jossa ei useinkaan ole päivänvaloa, keinotekoinen valaistus kohdistuu yksinomaan esineisiin. Esineet näyttävät kuin ne olisi mallinnettu pimeästä. Tämä valaistuskonsepti välittää yksinoikeutta ja mahdollistaa näyttelykohteen keskittyneen tarkastelun. Hiljaisuuden ja vähyyden vaikutus perustuu näyttämötekniikan valaistustekniseen kokemukseen, jossa juuri tämä tunne luodaan korostusvaloilla.

Hyvä valo tarvitsee ammattilaisen neuvoja

Valaistussuunnittelu
Yhteydenottolomake

Yhteydenottolomakkeella annettuja yhteystietoja käsitellään tietosuojaselosteemme mukaisesti.