Nykyaikainen catering-valaistus
Ateriapalvelujen valaistusRavintolassa hyvä ruoka ja moderni gastronominen muotoilu yhdistyvät luodakseen onnistuneen illan. Ammattimainen valaistuskonsepti luo tunnelman, joka kutsuu viipymään ja palaamaan. Ravintolan valaistuksessa käytetään hienostunutta suoran ja epäsuoran valaistuksen yhdistelmää.
Soveltamisalueet
Ravintolan vierasalueella käytetään välkkymätöntä, miellyttävää valoa, joka luo yksityisyyttä yleisötiloihin. Valikoidut valon värit ja voimakkuudet luovat myös täydelliset puitteet ruokalajeille. Nettilamppu.fi Professional suosittelee värintoistoarvoksi vähintään Ra 90 ja valaistusvoimakkuudeksi noin 200 luxia. Lisäksi ravintolan valaistus - jos se on himmennettävissä - on optimaalisesti valmistautunut muuttuviin tilanteisiin, kuten juhliin.
Houkutteleva ulkovalaistus on olennainen osa ravintolan valaistuskonseptia, sillä se on ensimmäinen asia, jonka vieras huomaa. Yleensä vieraat päättävät myös ulkoisen vaikutelman perusteella, onko ravintola vierailun arvoinen. Polkujen valot lisäävät myös vieraiden ja henkilökunnan turvallisuutta.
Keittiön valot altistuvat suurelle määrälle kuumaa rasvaa, höyryjä ja korkeita lämpötiloja. Sen vuoksi kosteudenkestävät valaisimet, joiden suojausluokka on IP54, ovat vähimmäisvaatimus. Jotta valaistusta voidaan käyttää kätevästi, suosittelemme valoja, joita voidaan kytkeä ja himmentää ryhmissä ja joiden värintoisto on Ra ≥ 90, jotta ruoanvalmistus onnistuu täydellisesti.
Ravintolan ulkovalaistus heijastaa sisätilojen identiteettiä. Rakennusten yksinkertaisia julkisivuja voidaan korostaa visuaalisesti muotoiluun perustuvalla catering-valaistuksella. Suosittelemme myös ruostumattomasta teräksestä valmistettuja valaisimia, jotka kestävät äärimmäisiä sääolosuhteita, ovat korroosionkestäviä ja helposti puhdistettavia.
Etenkin baareissa ja kahviloissa ensimmäinen kontakti vieraaseen luodaan ja välitetään baaritiskillä ja tiskillä. LED-nauhavalaistus on esimerkki valaistuksesta, joka kiehtoo heti alusta alkaen. Joko työtason alapuolella, tiskipöydän alaosassa olevassa syvennyksessä tai läpikuultavien materiaalien, kuten opaali- tai akryylilasin, takana.
Vieraskäymälät ovat välttämättömiä alkoholijuomia tarjoavissa, yli 50 m²:n kokoisissa ja/tai yli 50-paikkaisissa ravitsemisliikkeissä. Toimiva valaistus ravintolan wc-tilassa takaa myös sen, että vieraat ovat täysin tyytyväisiä tällä alueella.
Suosituksemme
Oikeudelliset vaatimukset
Kuten missä tahansa julkisessa tai kaupallisessa paikassa, myös ravintola-alan valaistukseen sovelletaan selkeästi määriteltyjä määräyksiä, jotta varmistetaan, että vieraat ja työntekijät voivat oleskella siellä turvallisesti. Muun muassa työpaikkamääräys A 3.4 ja -> DIN EN 12464-1 ovat tärkeitä.
Näitä suositellaan ravintolan valaistukseen:
- 100 lux: käytävät
- 200 lux: sisäänkäynti, ruokasali, wc:t
- 300 lux: kassa ja buffet
Pubeissa ja baareissa alle 100 luksin valaistusvoimakkuus on osa konseptia. Tämä tekee selväksi, että ravintola-alan oikeanlaista valaistusta ei voida laskea kaavojen avulla, vaan se suunnitellaan kokonaisvaltaisena valaistuskonseptina, joka heijastaa ravintolan identiteettiä.\ Yleissääntö: mitä korkeammat tilat, sitä korkeammalle valaisimet asennetaan ja sitä tehokkaampia ja useampia valonlähteitä käytetään.
Hyvän valaistuksen tekniset näkökohdat
Ihannetapauksessa ravintolalamppujen CRI-arvon tulisi olla > 90, jotta ruoka näyttäisi herkulliselta. Viihtyisä värilämpötila 1 200 - 2 700 kelviniä korostaa viihtyisää tunnelmaa ravintola-alalla. Erittäin dynaaminen ja silmää ohjaava valokuva on erityisen houkutteleva ja miellyttävä. Yksi esimerkki on näyttävästi valaistu baarin takaseinä ja huomaamaton istuma- ja oleskelualue.